Археологически обекти в землището на село Биволаре

0

Биволаре е разположено близо до река Вит. През 1943г. към него е присъединено село Клементина, населявано в миналото предимно от татари, населили се в тези земи след Кримската война.

  •  Средновековно селище – м. Чепинци

На 150 м. северно от село Биволаре до старата чешма се е намирало средновековното селище Чепинци На терен от около 40-50 дка при обработване на земята се намират керамични фрагменти от средновековието. Има и единични фрагменти от глазирана сграфито керамика. Следи от жилищно строителство липсват. Въз основа на керамичните материали средновековното селище е отнесено към XII-XIV век, а разрушаването му се свързва с османското нашествие.

Днешната стара чешма е изградена върху средновековна чешма. При строежа и е открит средновековен каптаж. Открити са и глинени тръби в две направления. Средновековния каптаж е свързан със средновековното селище и датира от същата епоха – XII – XIV век.

 

Вкаменени-корали-web В землището на село Биволаре се намира уникално по рода си находище на  вкаменени корали. Това находище е младо, повечето геолози го определят като миоценско ( пред 25-15 млн. години), останка от някогашния Виенски басейн. Тук може да се види голямо изобилие на различни видове корали. Толкова са много,че дори има цели седименти изградени главно от корали. Това  вероятно е бил  коралов риф, подобен на този край днешна Австралия. Между коралите могат да се видят невероятно красиви и запазени морски охлювчета. Предвид тяхната лекота ( тези фосили са невероятно леки), крехкост и запазеност е много съмнително да са на възраст над 15 млн. години. Още повече, че там могат да се видят пукнатини, които са се образували само преди няколко хиляди години. Ако са на възраст милиони години, би трябвало в такъв случай огромна част от терена да е ерозирал.

Невероятно добре запазените фосили разпалват въображението  и карат някои учени да свързват село Биволаре и плевенския регион с Библейския потоп!

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google