Археологически обекти на територията на село Ставерци

0

Село Ставерци е старо средновековно селище, документирано под същото име  или под името  Иставриче и Иставерче в регистрите за войнуци към крепостта Нийболу от XVI-XVII век.

  • Антична крепост Калето

Намира се в западния район на селото, на левия бряг на р. Искър. На терен от около 20-30 дка, на възвишен терен, се намират археологически материали от антична крепост. Днес над сектор от крепостта е изградена част от селото. Крепостните стени са изградени от ломен камък с бяла хоросанова спойка.  Намирани са много монети. Сега над терена са очертани само крепостния вал и ров. Вала обхваща терен с правоъгълен план  с приблизителни дължини на страните около 250 м.

  • Антично селище

В източния район на селото до бившата Конопена фабрика и Кравефермата.  При обработване на земята на площ от около 30-40 дка се намират археологически материали от антично селище. При изкореняването на гората са намерени много цели керамични съдчета  и римски монети.

  • Античен некропол и гробница

В източния край на селото при Конопената фабрика и Кравефермата.  При изкопни работи в района на кравефермата  при Конопената фабрика е открита зидана гробница, в която е намерено погребение чрез трупополагане  и култов инвентар от римската епоха.

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google