Археологически обекти на територията на село Ореховица

0

Село Ореховица е старо, средновековно селище, регистрирано в турски документи от средата на XV век под името Раховица като тимар към крепостта Хлуник (неустановена за момента крепост в близост до Никопол), като мезра Раховица към зеамета Плевен, като тимар Раховица, който участва във военни походи. Част от село Раховица през същото столетие е причислена към заемета Гиген. Съществуването на селото през следващите столетия – XVI –XVII век е документирано в регистрите за войнуци към каза Нийболу под името Раховче.

  • Антична крепост – Калето

Намира се на 1,5 км. северозападно от селото, на левия бряг на р. Искър, на 200-500 м. от брега на реката. На площ около 30 дка се намират археологически материали от античността.  Днес теренът е обработваем и се забелязва само като леко възвишение над околната равнина. Тази крепост е посетена от Б. Дякович през 1904г. Той я е видял чувствително запазена  и съобщава, че тя е имала квадратен план със страни 60 х 60 м. и четириъгълни кули по една във всеки ъгъл на крепостта. Предполага се, че тази крепост  е свързана с охраната на поречието на р. Искър и на римския път по поречието и.

  • Антично селище – м. Ченгене сарай

Местността Ченгене сарай се намира на 7-8 км. югозападно от селото, на 500 м. от десния бряг на р. Искър. На площ от около 10 дка, на леко възвишен терен в крайбрежната низина  на р. Искър, при  обработване на земята се намират археологически материали от антично селище. Тук са намирани и стени, изградени от ломен камък с хоросанова спойка и колективна находка от 280 римски републикански монети II – I век пр.н.е. от Дирахиум на Адриатическо море.

  • Античен каптаж и водопровод – м. Царевец

На 3 км. южно от селото и през самото село на запад. В местността Царевец е каптажът за водопровода на античния Ескус. Днес той е разрушен и водите се ползват за поливане. Водопроводът е минавал на запад от с. Ореховица и е имал северна посока към Славовица. Водопроводни тръби са открити и в центъра на селото, в брега, при изграждането на Културния дом.

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google