Археологически обекти на територията на град Тръстеник

0

Тръстеник е старо средновековно селище, регистрирано в турски документи от средата на XV век, като тимар под същото име – Тръстеник към крепостта Хлуник (неустановена в близост до Никопол).

  • Антично селище – м. Щърбашки геран

В местността Щърбашки геран, на 1 км. западно от града. На терен от 250-300 дка при обработка на земята са разкривани зидове от камък и хоросан, строителни материали, строителна и битова керамика, римски монети и антична надгробна стела с каменна подставка. В района на града са открити две колективни находки от монети: едната от 250 римски монети от II-III век, намерена в един двор, а другата от 63 римски републикански монети – в блок на ДЗС.

  • Антично селище – м. Парцелите

На 3 км. източно от града, на север от Вадата. При ригловане на терена за лозе на площ от около 250-303 дка са намерени археологически материали от антично селище. Открити и разрушени са стени, изградени от ломен камък с хоросанова спойка, монети и много керамични съдове.

  • Античен некропол – м. Парцелите

На 3 км. източно от града.  При ригловане на лозе на площ от около 10 дка са намерени археологически материали от античен некропол. Тук са открити и разрушени зидани гробници  и каменни саркофази.

  • Античен некропол – м. Четирите могили

На 0,3 км. източно от града. В местността се намират четири надгробни могили. В могилите, както и в близост до тях, са откривани единични погребения. Материали от тях има предадени на Историческия музей Плевен. Четирите могили се намират между двете антични селища и безспорна принадлежат на тях.

Възраждането е период на нов възход за българската култура – материална и духовна и е оставил следи и по територията на община Долна Митрополия, а периода след Освобождението е белязан от строителството на паметници, увековечаващи подвизите на героите от Руско-турската освободителна война (1977/1978).

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google