Военни паметници на територията на община Долна Митрополия

0

Паметник-на-загиналите-във-войните- град-Долна-МитрополияПрез 1992 г. НИПК декларира като исторически паметници възпоменателни знаци, издигнати по повод участието на България във войните 1885, 1912–1913, 1915-1918, 1944-1945 г. Основание за това се явява, „отношението на тези обекти към значими събития от българската история, тяхната съхранена автентичност, историческа документалност и художествена стойност на част от тях. Така те стават част от КИН на България и за тях стават задължителни всички нормативни актове, регламентиращи неговото опазване.” В Закона за военните паметници, те са представени като „недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещите от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време за защита на населението, както и на участниците в Българското опълчени по време на Руско – турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчени. Военните паметници са военните гробища, гробници, костници и мавзолеи”.

Според закона, „Координацията по въпросите на издирването, проучването, картотекирането, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници в страната се осъществява от областна комисия “Военни паметници” към областния управител”. В нейния състав участва представител на МО, чрез който министерството осъществява контрол върху дейността на комисията.

В памет на загиналите при последния бой за Плевен руски войни от 18 пехотен Волгородски полк в Руско – турската освободителна война е издигнат паметник – братска могила намиращ се в гр. Долна Митрополия.

В центровете на гр. Долна Митрополия и село Горна Митрополия е издигнат паметник – обелиск на Пирогов. През 2005г. е открит в гр. Долна Митрополия паметник на загиналите в  Балканската, Междусъюзническата, първата и втората Световни войни.

Село Рибен – архитектурен паметник-пирамида на загиналите във войните през 1912-1913 г. и паметна плоча на загиналите от с. Рибен в Първата световна война.

Село Ставерци – архитектурно-скулптурен паметник на загиналите във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

Село Подем – паметна плоча на загиналите от с. Подем в Отечествената война.

Село Ореховица – архитектурен паметник-пирамида на загиналите във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

Град Тръстеник – Архитектурен паметник-костница на загиналите във войните през 1912-1913 и 1915-1918г.

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google